Muze


Manisha Kulshreshtha, Muze. Novelle, uit het Hindi vertaald door Lodewijk Brunt en Dick Plukker, uitgegeven door het India Instituut (Amsterdam), 2016, 100 pagina’s, ISBN 978-90-801437-6-0.

Manisha Kulshreshtha (Jodhpur, Rajasthan, 1967) schrijft korte verhalen, gedichten en romans. Ze ontving diverse literaire prijzen.
Critici loven Kulshreshtha voor de veelzijdigheid van haar werk – ze verbindt het traditionele India met de moderne tijd, ze heeft zich verdiept in de positie van vrouwen en dalits, maar ook in de levensstijl van de hogere kasten en de opkomende stedelijke middenklasse. Hierin wordt ook haar opleiding weerspiegeld, ze studeerde aanvankelijk biologie en dans, later ook Hindi. Ondanks haar interesse in de folklore van Rajasthan, is ze niet bang voor ingewikkelde, eigentijdse onderwerpen en je komt in haar verhalen vlieginstructeurs, weduwnaars, dorpelingen en moderne kunstenaars tegen.
Ze is een bekende naam in de eigentijdse Hindi-literatuur, ook door haar eigen literaire blog: HindiNest.com.

SYNOPSIS

Muze is het verhaal van filmmaker Chetan, die zich niet kan losmaken van zijn jeugdliefde Padma – een paar jaar ouder dan hij, danseres, vrouw van de wereld, zijn Muze, die op een gegeven moment uit zijn leven is verdwenen. Tijdens het grote filmfestival in Goa loopt Chetan de actrice Greshal tegen het lijf, die hij ideaal vindt voor de rol van Padma in de film die hij al zo lang wil maken. Muze is meer dan een verslag over het maken van een Indiase film. We volgen Chetan en Greshal ook als ze tussen de opnames door gesprekken voeren en proberen te onderscheiden wat tussen hen seksuele aantrekkingskracht is en wat zuivere liefde. De gebeurtenissen worden vanuit wisselende gezichtspunten verteld: door Padma in flashbacks en in een nagelaten brief, door Greshal als debuterende filmactrice en door Chetan, de filmmaker, wiens toekomst als regisseur en scriptschrijver afhangt van deze emotioneel geladen film. Zal zijn Muze hem redden?

BESTELLEN

U bestelt Muze door € 17,54 (incl. € 3,64 verzendkosten) over te maken op NL71 INGB 0004914314 van Het India Instituut, Amsterdam. Na ontvangst van dit bedrag sturen wij u het boek zo spoedig moigelijk toe.

OVERIGE PUBLICATIES

Zie Publicaties van het India Instituut voor onze overige boeken en cahiers.

Copyright © IndiaInstituut